Заборавена лозинка Нов корисник
почетна За нас АКТИВНОСТИ HR Награди Галерии Е- ВЕСНИК на МАЧР HRM статии КОНТАКТ

Официјална веб страница за 10-та HR конференција
http://mhraconference.mk

РЕЧНИК НА ПОИМИ

Прв речник на поими кои редовно се сретнуваат во областа Човечки ресурси, изготвен од МАЧР

 (2 MB)

Brochure - „Young professionals! Say no to Bullies!!!”

HR Политики и практики во ИКТ компании

EAPM

МАЧР е полноправен член на Европската асоцијација за човечки ресурси (EAPM)
Следете ги случувањата во националните HR асоцијации ширум Европа преку веб страницата на ЕАПМ:  www.eapm.org 

МАЧР е стручно, невладино, непартиско и непрофитно здружение на граѓани формирано на 22 април 2009 година, заради вршење на дејности и активности поврзани со развојот на работната сила, промоција на управувањето со човечките ресурси, како и унапредување на професијата менаџмент на човечки ресурси.
Поднеси предлог- иницијатива
АКТУЕЛНОСТИ
Македонската асоцијација за човечки ресурси Ве поканува на
Датум на одржување: 2 - 3 ноември 2018*  Место: Охрид
Во последниве години се посветува поголемо внимание на улогата на вработените, менаџерите и одделот за човечки ресурси, како почетна точка во процесот на справување со надворешни и внатрешни организациски промени-вели м-р Христина Лозаноска, претседател на Македонската асоцијација за човечки ресурси.
Септемвриско HR кафе на тема:
19 септември 2018, среда, 17 ч. „Public Room“ – Скопје
Македонската асоцијација за човечки ресурси и Вработување.ком ве покануваат на интерактивна работилница:
· 22 септември 2017 (петок), 09:15h - 15:00h · Public Room – Скопје
Стручни статии - од правен аспект....
Кога Собранието на Република Македонија на седницата на 06 Јули 2007 год. го донесе Законот за безбедност и здравје при работа, основната цел беше да се намалат несреќите при работа, а особено оние со смртни последици.
6 септември 2017 (среда), 17 часот, Јавна соба- Скопје
31 мај - 1 јуни 2017, хотел Александар Палас - Скопје
Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на HR кафе & Networking на тема
29 март 2018, четврток, 17.45 ч. Public Room - Скопје
Mакедонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на HR кафе & Networking на тема:
27 февруари 2018, вторник, 17 ч. Public Room – Скопје
Покана:
11 мај 2017 (четврток), 19.00 - 21.00ч. МКЦ клуб ресторан - Скопје
31 мај 2018, хотел Александар палас -Скопје
Стручна статија од членови
Стручни HR статии од членови:
Да се има храброст да се биде тоа што си, да се има храброст да се чекори кон најдобрата верзија од себе е предизвик пред секој вработен кон кој може многу полесно да се пристапи доколку организациската култура го охрабрува таквиот начин на однесување.
Покана за учество на работилница
27–29.04.2017 во хотел “Kлиметица”, Охрид
МАЧР ве поканува на HR кафе & Networking на тема:
5 април 2017 (среда), МКЦ клуб ресторан - Скопје
Интервју:
Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на HR кафе & Networking на тема:
31 јануари 2018, среда, 17 ч. Public Room - Скопје
HR статии од членови:
HRM статии:
За воспоставување на успешен систем за управување со човечките ресурси, без разлика дали станува збор за компанија од приватен сектор или државна институција, потребно е исполнување на неколку генерални предуслови и принципи на работа и разбирање на оваа материја.
Четврт циклус од Изборот на HR менаџер на годината
CWS Summit Europe
26-27 April 2017, Andel’s by Vienna House, Berlin
Стручни статии од членови:
Процесот на регрутација и селекција на кадар е всушност способност на организацијата да привлече потенцијални вработени со цел да го зголеми квалитетот на постоечкиот човечки капитал и да се издигне над конкуренцијата.
Стручни статии
Интервју со HR лица:
Никола  Ефтимов, pаководител на Одделот за управување со човечки ресурси во Алкалоид АД Скопје и добитник на наградата - Менаџер за човечки ресурси за 2015 година
Во февруари 2017 година, претставници на Македонската Асоцијација за човечки ресурси земаа учество во еднонеделен семинар на тема „Млади професионалци, кажете НЕ на мобинг“.
Стручни статии од членови:
Спортот јасно ни покажува како да работиме со другите за да ги добиеме нај­до­б­ри­те резултати. Тој нe учи дека мора да мислиме на групата како целина, а не са­мо на поединците.
HR кафе & Networking на тема:
31 јануари 2017, МКЦ клуб ресторан-Скопје, 17 часот
Стручни статии од членови:
Проценката на изведбата или попознато како performance management е една од клучните компоненти во работењето на секоја организација, а за нејзина реализација е задолжен секторот за човечки ресурси. 
Стопанскатa комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ) и Македонската асоцијација за човечки ресурси (МАЧР) ве покануваат на настан за размена на искуства на темата
12 декември 2017, (вторник) 13-16ч, Јавна соба - Скопје
Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на HR кафе и дружење на тема:
30 ноември 2017, четврток 17ч. Јавна соба, Скопје
21 декември 2016 (среда), МКЦ клуб ресторан
Врз основа на член 16 и 18 од Статутот на Македонска асоцијација за човечки ресурси, претседателот на Македонската асоцијација за човечки ресурси објавува:
Стручни статии од членови:
Развојот на кариерата го претставува животниот век што луѓето го минуваат работејќи во една или повеќе организации, каде тие континуирано се менуваат, тргнувајќи од нивните цели, вредности, амбиции, кои тие ги имале на почетокот, на средината и на крајот од кариерата. Ова укажува на тоа дека организациите имаат за задача да развијат соодветни програми за развој на кариерата и да понудат конкретни и соодветни кариерни можности за вработените во секоја доба од нивниот работен век.
Почитувани членови, соработници, пријатели и читатели,
Стручни статии од членови:
Во денешното современо деловно работење потребата од редефинирање на улогата на функцијата човечки ресурси е од особено значење и станува сериозен предизвик на професионалците во областа
Информација од соработници:
Денови кои носат промена
Македонската асоцијација за човечки ресурси во соработка со Академија за банкарство и информатичка технологија (АБИТ) ве покануваат на
28 септември (четврток), 17.00 часот, во МКЦ клуб ресторан - Скопје
Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на:
29 ноември 2016, МКЦ клуб ресторан - Скопје
Еднодневна обука:
1 декември 2016 (четврток), 09.00 - 15.30 часот
М6 Едукативен центар
Стручни статии од членови:

На што се треба да внимаваме кога сакаме да постигнеме и инспиративна цел, да направиме позитивна промена. Каде се може да тргнат работите на „криво“? Кога сакаме да движиме напред, да се развиваме и да унапредиме делови од нашиот живот потребно е сестрано да размислиме за истото како би можеле да ги подржиме сите делови каде промената ќе има влијание.
Стручни статии:
Со голема чест ви преставуваме нашите спонзори и поддржувачи на овогодинешната конференција чијшто придонес и учество се со единствена цел за подобра промоција и ширење на знаењето за најдобрите практики во областа на управување со човечките ресурси ...
Дали сте подготвени за најголемиот HR настан за оваа година? МАЧР со задоволство ви ја најавува 8. интернационална конференција & HR Expo 2016 во Скопје
13-14 октомври, 2016 Skopje Marriott Hotel
HR кафе & Networking:
28 септември 2016, Скопје Мериот хотел, 17:00 - 19:00 часот
"КОНФЛИКТ е нашата реакција на перцепираната ЗАКАНА на чувството на лична вредност".
HR кафе & Networking
15 јуни, 2016 (среда) I 17:30 часот I МКЦ клуб ресторан, Скопје
Продолжен рок на конкурс за студентски HR есеј
Главната цел на проектот Еразмус+ „Развивање на следната генерација лидери и менаџери низ применето знаење” е поместување на јазот помеѓу квалитативниот аутпут на формалното образование и потребите на индустријата во регионот, преку иновативен пристап во процесот на учење и спроведување на пракса, како и обезбедување на доволно податоци за донесување на информирани одлуки при креирањето на образовни политики.
19 мај, 2016 (четврток) I 17:00 часот I Public Room, Скопје
Врз основа на член 16 и 18 од Статутот на Македонска асоцијција за Човечки ресурси претседателот на Македонска асоцијција за Човечки ресурси објавува:
HRM есеј:
- Победник за најдобар HR есеј за 2015 во РМ
Македонската асоцијација за човечки ресурси на ден 21 април 2016 година го организираше РОДЕНДЕНСКОТО HR КАФЕ со своите членови, соработници и партнери - настан со кој го одбележа 7 годишното постоење и работење.
Македонската асоцијација за човечки ресурси - МАЧР како невладино, непрофитно и непартиско здружение на граѓани, продолжува со остварување на својата мисија за промоција и унапредување на професијата управување со човечките ресурси, како и создавање и имплементирање на највисоките професионални стандарди и развој на човечкиот капитал во Република Македонија како единствен ентитет од овој вид во земјава. МАЧР е полноправна членка на European Association for People Management – EAPM и World Federation for People Management Associations – WFPMA што е доказ за професионалност, кредибилитет и сигурна основа на ова здружение за понатамошен раст и развој.
Македонската асоцијација за човечки ресурси и оваа година Ве поканува да номинирате кандидат за наградата “HR менаџер на годината”!
21 април 2016, МКЦ клуб ресторан, 17:00 часот
Покана:
07 април 2016, хотел Стоун Бриџ, 15 -17ч.
14 март 2016 (понеделник) 17:00 часот, МКЦ клуб ресторан
     Водејќи се од идејата дека секој заслужува еднакви можности и еднакви услови за работа и со цел покренување на јавната свест кај работодавачите, менаџерите за човечки ресурси, вработените и сите засегнати страни, без разлика на различностите кои потекнуваат од полот, возраста, образованието, етничката, религиската, политичката или сексуалната припадност, личните карактеристики, инвалидитет, или сл., Македонската асоцијација за човечки ресурси ја организирше панел дискусијата “Управување со различностите!” со гости-панелисти, претставници на бизнис секторот и експерти од соодветните области!
                       18.02.2016 (четврток), 12:30ч, М6 Едукативен центар Скопје
HR кафе & Networking на тема:
22 јануари, 2016 (петок) I 17:00 часот I МКЦ клуб ресторан, Скопје
Интервју со Билјана Шамакоска Ангелова, директор за човечки ресурси во Макстил АД и член на Македонската асоцијација за човечки ресурси
Интервју со д-р Јоке Ланд за порталот Бизнис Инфо - www.bi.mk
Интервју за порталот bi.mk со Ивана Дојчиновска-Стојановиќ, менаџер за човечки ресурси во Вабтек МЗТ и член на Управниот одбор на МАЧР
HR кафе & Networking (16.12.2015)
Настан организиран од страна на Македонска асоцијација за човечки ресурси со поддршка на ИМЕ програмата финансирана од SDC и имплементирана од Swisscontact и Преда Плус
на тема:
Зошто родот е важен во креирањето на политиките и практиките за менаџмент со човечките ресурси“
Интервју со Искра Трајкоска, менаџер за човечки ресурси во Лакталис МК
4 декември, 2015 (10:00-20:30ч.) во МКЦ
HRM Статија:
HRM статија:
       Денес, во услови на висока конкурентност, компаниите се во постојана потрага по нови практики за зголемување на продуктивноста и за зајакнување на конкурентската позиција. Управувањето со човечките ресурси (HRM) и општествената одговорност на претпријатијата (ООП или пошироко познато како CSR) се два концепта што се од голема важност за развојот на компаниите и за нивното позиционирање пред основачите / акционерите, купувачите и корисниците на услуги, добавувачите, пошироката заедница во која дејствува, општеството и пред своите вработени. 
Интервју:
Интервју со Марија Никовска, директор на Академијата за менаџери, и професор Лесли Т. Самози
Доделени HR нагрaдите:
Седма меѓународна конференција за човечки ресурси и HR EXPO 2015
30 октомври 2015, Скопје
Најголемиот HR настан за 2015 година во РМ
30 октомври 2015 година во М6 Едукативен Центар, Скопје
25 септември, 2015 во М6 Едукативниот центар во Скопје, со почеток во 09:00часот
Позитивниот ефект на коучинг културата врз развојот на организациите
"Менаџирање на вработени во startup компанија"
Известување:
Известување:
8 мај, 2015, М6 Едукативен центар, 10:30 часот
28 март, 2015 во М6 Едукативниот центар во Скопје, со почеток во 09:00часот
Обука - НЛП структура за успешна комуникација (28.02.2015)
Примената на Гешталт во HRM
Втор циклус од ИЗБОРОТ на HR МЕНАЏЕР НА ГОДИНАТА!
Интересно дружење, корисни совети, одлично поминато време...
на ден 29ти мај 2014 (четврток), во просториите на М6 Едукативен Центар, со почеток во 18:00 часот (регистрација од 17:30часот), со следниот
Изборот за најдобар HR менаџер на годината за прв пат се организира во Република Македонија од страна на Македонската асоцијација за Човечки ресурси и има за цел да ја подигне свесноста за важноста на човечките ресурси во организацијата и потребата од активно вложување и унапредување на истите.

Целта на изборот на HR менаџер на годината е да се препознае, признае, промовира и да се награди успехот на најпосветениот професионалец во делот на управување со човечките ресурси. Промовирање и признание за HR менаџерот од една страна и од друга страна промовирање и признание на организацијата која е посветена во интегрирање на успешните практики во делот на управувањето со човечките ресурси како една од носечките алки во делувањето на организацијата
Во последното издание на весникот на ЕАПМ, се опфатени неколку актуелни теми за работењето на Европската асоцијација за управување со луѓето, односно:
МАЧР претставникот беше награден со второ место на европско ниво за најдобар HR есеј за 2013!!!
Со задоволство Ве покануваме  да присуствувате на HR кафе и мал коктел во организација на Македонската асоцијација за Човечки Ресурси, на ден 19 ноември, 2013 (вторник) со почеток во 17.30 часот во МКЦ клуб ресторан.
"HR Significance and ROI in HR" 18 октомври, 2013
М6 Едукативен центар - Скопје
На веб порталот www.akademik.mk e објавен напис за Македонската асоцијација за човечки ресурси- МАЧР. Истиот можете да го прочитате на следната линк адреса.
Новини од годишното собрание на ЕАПМ ( Европска асоцијација за управување со луѓето, European association for people management www.eapm.org , одржано на 22-24 мај 2013, Фиренца, Италија):

е темата на која се одржа третиот модул/ викенд предавање од програмата Стратешки Менаџмент (15.02.2013 – 17.02.2013), во организација на Академијата за менаџери.
Македонската асоцијација за човечки ресурси за прв пат оваа година започнува со примена на методите за стратешко планирање во своето работење. За таа цел на 23-24 февруари, 2013 година, во хотел Манастир - Берово, се одржа Работилница за планирање на стратешките цели на МАЧР за следниот период.
СТАНЕТЕ ЧЛЕН НА МАЧР
Следете нè...

Посетете не, станете член на групите на МАЧР на социјалните мрежи и следете ги најновите известувања и случувања со Македонската aсоцијација за Човечки ресури:

  

ИСТРАЖУВАЊА
Поддржувачи на МАЧР

ПРИЈАТЕЛИ НА МАЧР

 

 


Е-весник
внеси e-mail адреса:
Кон врвот Мапа на сајтот За нас Контакт Форум Станете член