Активности

Е-весник „Човечки капитал“ бр. 11

Ви го претставуваме 11-от број на единствениот е-весник посветен на професијата менаџмент со човечки ресурси - „Човечки капитал“.

Прочитај повеќе

Повик за членство за 2020 година!

Зачленете се во Македонската асоцијација за човечки ресурси или обновете го Вашето членство за 2020 година!

Прочитај повеќе

Предновогодишно HR дружење

Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на Предновогодишно HR дружење, на 12 декември 2019 (четврток) во Cosy Bar, Скопје, со почеток во 19:00 ч.

Прочитај повеќе

HR обука: Мотивација - дел кој ја комплетира сликата

Македонската асоцијација за човечки ресурси Ве поканува на HR обука на тема: „Мотивација – дел кој ја комплетира сликата“ 17 декември (вторник) | 10:00 - 16:00ч. | Скопје

Прочитај повеќе

HR Cafe & Networking: „Коучингот како пристап во приватниот и професионалниот живот“

Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на HR Cafe & Networking настан на тема:  „Коучингот како пристап во приватниот и професионалниот живот“  27 ноември 2019 (среда) | Martini Cafe | 17:45-20:00 часот.

Прочитај повеќе

Повик за пишување на статии во 11-тиот број на весникот “Човечки капитал“

Доследни на досегашните практики, Македонската асоцијација за човечки ресурси и во овој број на е-весникот им нуди можност на своите членови да го дадат својот придонес во содржинскиот дел на „Човечки капитал“.

Прочитај повеќе

HR Weekend 2.0 - Значајна постојка на развојната патека на HR заедницата

Развојната патека на HR заедницата којашто долги години ја градиме официјално има нова постојка, настанот HR Weekend, којшто оваа година се одржа на 1 и 2 ноември во хотел „Бистра“, Маврово, во организација на Македонската асоцијација за човечки ресурси.

Прочитај повеќе

[Интервју] HR Weekend 2.0: „Најголемите препреки на луѓето во остварувањето на својот потенцијал се

ЕСП - Развој и управување на човечки ресурси ДОО е компанија која што успешно опстојува веќе 20 години на пазарот и е специјализирана за: превод и толкување; обука по странски јазици; компјутерска едукација; и обуки и советување за личен и професионален развој.  Секој од овие четири оддели на ЕСП успешно функционира и се развива во насока на целосно исполнување на потребите на клиентите, како на домашниот, така и на странскиот пазар. Во тој контекст, квалитетот на услугите е на прво место, а оттука произлегува и нашата заложба – услуга која во целост одговара на вистинските потреби на клиентите.

Прочитај повеќе

[Интервју] HR Weekend 2.0: „Нашиот тренинг центар расте преку успесите на сите што поминале низ наш

нспирит Коучинг е компанија со обучувачи и тренери (коучеви) кои имаат обемно и долгогодишно искуство. Погледнете го интерјувто со Ирена Јакимова, основач на Инспирит Коучинг, лиценциран обучувач за возрасни и сертифициран коуч.

Прочитај повеќе

HR Cafe & Networking во октомври: „Воведување на современи HR системи - стратегиска алатка на орган

Работната сила во организациите треба да започне да ја смета технологијата како олеснувач на функционирањето, која истовремено има за цел да ја зголеми ефикасноста. Токму затоа, тематиката на HR Café & Networking настанот, „Воведување на современи HR системи - стратегиска алатка на организациите“ совршено коинцидира со моменталните и идните потреби на HR менаџерите. Говорниците Христина Лозаноска и Илија Јованоски, одржаа сеопфатна презентација за методологија за имплементација на HR софтвер и секако, бевме во можност да научиме многу нови работи преку темелната презентација за Fledge HR Cloud Based Software.

Прочитај повеќе

HR Cafe & Networking: „Воведување на современи HR системи- стратегиска алатка на организациите“

Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на HR кафе и Networking настан на тема: „Воведување на современи HR системи- стратегиска алатка на организациите“ | 15 октомври 2019 (вторник) | Public Room | 17-19 часот.

Прочитај повеќе

Бидете дел од HR Weekend 2.0!

Бидете дел од HR Weekend 2.0, едукативен семинар, наменет за учење и развој на вашата организација и вработени, надвор од работното секојдневие! Настанот ќе се одржи на 1 и 2 ноември, во хотел „Бистра“, Маврово.

Прочитај повеќе

Потпишан Меморандум за разбирање помеѓу МАЧР и МЗЗПР

Со големо задоволство Ве известуваме дека на последниот HR Café & Networking настан, којшто се одржа на 25 септември 2019 година, Македонската асоцијација за човечки ресурси и Македонското здружение за заштита при работа потпишаа меморандум за разбирање, во знак на понатамошна соработка. Ова го означува почетокот на една долга и продуктивна соработка, којашто се надеваме ќе доведе до развивање на свесноста на македонските компании за непроценливата важност на здрава и безбедна работна средина.

Прочитај повеќе

HR Cafe & Networking: Како до здрава и безбедна работна средина?

Македонската асоцијација за човечки ресурси, во соработка со Македонското здружение за заштита при работа ве поканува на HR кафе и Networking настан на тема: Како до здрава и безбедна работна средина?

Прочитај повеќе

HR Обука: „Coaching"

Македонската асоцијација за човечки ресурси Ве поканува на HR обука за: „Coaching“ 24 септември (вторник) | 10:00 - 16:00ч. | Скопје

Прочитај повеќе

HR Статија: Employee recognition: Како признанието и ангажираноста одат во тандем

Како признанието и ангажираноста одат во тандем: Иако признаието на вработените звучи едноставно, може лесно да се заборави во секојдневнието – а на работодавачите им е потребно за да ја зголемат среќата на вработените.

Прочитај повеќе

HR Статија: Летниот период е вистинското време за фокусирање на кариерен развој

Летото е во полн ек. Без разлика дали одите на одмор или едноставно вашите мисли упорно се движат во таа насока, продуктивноста често е во пад за време на потоплите месеци. Но, само поради тоа што не сте во работно расположение, не значи дека не можете да се движите напред. Кејти Сендлер, сертифициран коуч, вели дека летото е најдобриот период од годината во којшто можете да се фокусирате на вашиот кариерен развој.

Прочитај повеќе

HR Интервју: „Луѓето на Балканот мораат да почнат да веруваат во својата способност да ги менуваат

Јана Репаншек е една од нашите гости-говорници на овогодшната меѓународна конференција за човечки ресурси, на тема „ HR—the catalyst of transformation”. Таа зборуваше за институциите од јавниот сектор и нивниот потенцијал да се развијат во организации посветени на учење и развој на нивните вработени. Погледнете го нејзиното кратко интервју, во кое таа зборува за конференцијата, за состојбата со јавните институции на Балканот и за нивниот потенцијал во иднина.

Прочитај повеќе

HR обука: „Employee engagement - суштинска врска помеѓу компанијата и вработените"

Македонската асоцијација за човечки ресурси Ве поканува на обука на тема „Ангажираност на вработените – суштинска врска помеѓу огранизацијата и вработените“, со Ана Томовска Мисовска и Ивана Дојчиновска Стојановиќ. Обуката е еднодневна и ќе се одржи во четврток, 27 јуни.

Прочитај повеќе

Прва меѓународна конференција за развој на човечки ресурси во спортот и спортските клубови

Македонската асоцијација за човечки ресурси, во соработка со Фудбалска федерација на Македонија, на 21-ви јуни 2019 година го организира завршниот настан за проектот „Стручно образование и обука за спортски работници – Иновативна програма за јакнење на лични и социјални вештини”, поддржан од Еразмус+ Програмата.

Прочитај повеќе

Актуелности

Е-весник „Човечки капитал“ бр. 11

Ви го претставуваме 11-от број на единствениот е-весник посветен на професијата менаџмент со човечки ресурси - „Човечки капитал“.

Прочитај повеќе

Повик за членство за 2020 година!

Зачленете се во Македонската асоцијација за човечки ресурси или обновете го Вашето членство за 2020 година!

Прочитај повеќе

Предновогодишно HR дружење

Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на Предновогодишно HR дружење, на 12 декември 2019 (четврток) во Cosy Bar, Скопје, со почеток во 19:00 ч.

Прочитај повеќе

HR обука: Мотивација - дел кој ја комплетира сликата

Македонската асоцијација за човечки ресурси Ве поканува на HR обука на тема: „Мотивација – дел кој ја комплетира сликата“ 17 декември (вторник) | 10:00 - 16:00ч. | Скопје

Прочитај повеќе

HR Cafe & Networking: „Коучингот како пристап во приватниот и професионалниот живот“

Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на HR Cafe & Networking настан на тема:  „Коучингот како пристап во приватниот и професионалниот живот“  27 ноември 2019 (среда) | Martini Cafe | 17:45-20:00 часот.

Прочитај повеќе

Повик за пишување на статии во 11-тиот број на весникот “Човечки капитал“

Доследни на досегашните практики, Македонската асоцијација за човечки ресурси и во овој број на е-весникот им нуди можност на своите членови да го дадат својот придонес во содржинскиот дел на „Човечки капитал“.

Прочитај повеќе

HR Weekend 2.0 - Значајна постојка на развојната патека на HR заедницата

Развојната патека на HR заедницата којашто долги години ја градиме официјално има нова постојка, настанот HR Weekend, којшто оваа година се одржа на 1 и 2 ноември во хотел „Бистра“, Маврово, во организација на Македонската асоцијација за човечки ресурси.

Прочитај повеќе

[Интервју] HR Weekend 2.0: „Најголемите препреки на луѓето во остварувањето на својот потенцијал се

ЕСП - Развој и управување на човечки ресурси ДОО е компанија која што успешно опстојува веќе 20 години на пазарот и е специјализирана за: превод и толкување; обука по странски јазици; компјутерска едукација; и обуки и советување за личен и професионален развој.  Секој од овие четири оддели на ЕСП успешно функционира и се развива во насока на целосно исполнување на потребите на клиентите, како на домашниот, така и на странскиот пазар. Во тој контекст, квалитетот на услугите е на прво место, а оттука произлегува и нашата заложба – услуга која во целост одговара на вистинските потреби на клиентите.

Прочитај повеќе

[Интервју] HR Weekend 2.0: „Нашиот тренинг центар расте преку успесите на сите што поминале низ наш

нспирит Коучинг е компанија со обучувачи и тренери (коучеви) кои имаат обемно и долгогодишно искуство. Погледнете го интерјувто со Ирена Јакимова, основач на Инспирит Коучинг, лиценциран обучувач за возрасни и сертифициран коуч.

Прочитај повеќе

HR Cafe & Networking во октомври: „Воведување на современи HR системи - стратегиска алатка на орган

Работната сила во организациите треба да започне да ја смета технологијата како олеснувач на функционирањето, која истовремено има за цел да ја зголеми ефикасноста. Токму затоа, тематиката на HR Café & Networking настанот, „Воведување на современи HR системи - стратегиска алатка на организациите“ совршено коинцидира со моменталните и идните потреби на HR менаџерите. Говорниците Христина Лозаноска и Илија Јованоски, одржаа сеопфатна презентација за методологија за имплементација на HR софтвер и секако, бевме во можност да научиме многу нови работи преку темелната презентација за Fledge HR Cloud Based Software.

Прочитај повеќе

HR Cafe & Networking: „Воведување на современи HR системи- стратегиска алатка на организациите“

Македонската асоцијација за човечки ресурси ве поканува на HR кафе и Networking настан на тема: „Воведување на современи HR системи- стратегиска алатка на организациите“ | 15 октомври 2019 (вторник) | Public Room | 17-19 часот.

Прочитај повеќе

Бидете дел од HR Weekend 2.0!

Бидете дел од HR Weekend 2.0, едукативен семинар, наменет за учење и развој на вашата организација и вработени, надвор од работното секојдневие! Настанот ќе се одржи на 1 и 2 ноември, во хотел „Бистра“, Маврово.

Прочитај повеќе

Потпишан Меморандум за разбирање помеѓу МАЧР и МЗЗПР

Со големо задоволство Ве известуваме дека на последниот HR Café & Networking настан, којшто се одржа на 25 септември 2019 година, Македонската асоцијација за човечки ресурси и Македонското здружение за заштита при работа потпишаа меморандум за разбирање, во знак на понатамошна соработка. Ова го означува почетокот на една долга и продуктивна соработка, којашто се надеваме ќе доведе до развивање на свесноста на македонските компании за непроценливата важност на здрава и безбедна работна средина.

Прочитај повеќе

HR Cafe & Networking: Како до здрава и безбедна работна средина?

Македонската асоцијација за човечки ресурси, во соработка со Македонското здружение за заштита при работа ве поканува на HR кафе и Networking настан на тема: Како до здрава и безбедна работна средина?

Прочитај повеќе

HR Обука: „Coaching"

Македонската асоцијација за човечки ресурси Ве поканува на HR обука за: „Coaching“ 24 септември (вторник) | 10:00 - 16:00ч. | Скопје

Прочитај повеќе

HR Статија: Employee recognition: Како признанието и ангажираноста одат во тандем

Како признанието и ангажираноста одат во тандем: Иако признаието на вработените звучи едноставно, може лесно да се заборави во секојдневнието – а на работодавачите им е потребно за да ја зголемат среќата на вработените.

Прочитај повеќе

HR Статија: Летниот период е вистинското време за фокусирање на кариерен развој

Летото е во полн ек. Без разлика дали одите на одмор или едноставно вашите мисли упорно се движат во таа насока, продуктивноста често е во пад за време на потоплите месеци. Но, само поради тоа што не сте во работно расположение, не значи дека не можете да се движите напред. Кејти Сендлер, сертифициран коуч, вели дека летото е најдобриот период од годината во којшто можете да се фокусирате на вашиот кариерен развој.

Прочитај повеќе

HR Интервју: „Луѓето на Балканот мораат да почнат да веруваат во својата способност да ги менуваат

Јана Репаншек е една од нашите гости-говорници на овогодшната меѓународна конференција за човечки ресурси, на тема „ HR—the catalyst of transformation”. Таа зборуваше за институциите од јавниот сектор и нивниот потенцијал да се развијат во организации посветени на учење и развој на нивните вработени. Погледнете го нејзиното кратко интервју, во кое таа зборува за конференцијата, за состојбата со јавните институции на Балканот и за нивниот потенцијал во иднина.

Прочитај повеќе

HR обука: „Employee engagement - суштинска врска помеѓу компанијата и вработените"

Македонската асоцијација за човечки ресурси Ве поканува на обука на тема „Ангажираност на вработените – суштинска врска помеѓу огранизацијата и вработените“, со Ана Томовска Мисовска и Ивана Дојчиновска Стојановиќ. Обуката е еднодневна и ќе се одржи во четврток, 27 јуни.

Прочитај повеќе

Прва меѓународна конференција за развој на човечки ресурси во спортот и спортските клубови

Македонската асоцијација за човечки ресурси, во соработка со Фудбалска федерација на Македонија, на 21-ви јуни 2019 година го организира завршниот настан за проектот „Стручно образование и обука за спортски работници – Иновативна програма за јакнење на лични и социјални вештини”, поддржан од Еразмус+ Програмата.

Прочитај повеќе